Új lehetőségek az egyetemen

Unibike-kal közlekedhetnek a Debreceni Református Hittudományi Egyetem hallgatói is. A DRHE a Debreceni Egyetemmel kötött együttműködési megállapodás keretében csatlakozott az UniBike Egyetemi Bérkerékpár Rendszerhez. A két egyetem közösen bővítette az Unibike rendszert, elindult a kerékpározás az újabb állomások bevonásával, valamint kiterjedt az UniPass kártyarendszer használata.

Az UniBike Egyetemi Bérkerékpár Rendszer a Debreceni Egyetem által megvalósított közösségi bérkerékpár rendszer. Használhatják a Debreceni Egyetem és a Debreceni Református Hittudományi Egyetem azon dolgozói, hallgatói, akik érvényes UniPass kártyával rendelkeznek, és a fizetési rendszerben szereplő egyenlegük pozitív. Egy kártyával egy időben csak egy kerékpár kölcsönözhető. Az UniBike rendszer keretein belül 7 állomáson összesen 152 dokkoló helyen, 90 kerékpár áll rendelkezésre. A kerékpárok naponta 7:00-21:00 között kölcsönözhetők.

Az Unibike rendszer létrehozása a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának ötlete volt két évvel ezelőtt, így az egyetem kampuszain már közlekedhetnek biciklivel a hallgatók. Ehhez csatlakozott most a Debreceni Református Hittudományi Egyetem. Most már hét dokkoló állomás és száz kerékpár szolgálja ki a két egyetem dolgozóinak és hallgatóinak igényeit – mondta Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja.

A kerékpárok Unipass kártyával vehetők igénybe. Ezzel a kártyával fizetni is lehet és már 40 ezer ember használja. A Hittudományi Egyetemen is elkezdték már igényelni és szeptembertől itt is minden elsőéves hallgató automatikusan megkapja- mondta Gál István, a Debreceni Egyetem egyetemi tanára.

Kustár Zoltán, a DRHE rektora kiemelte, hogy a két intézmény gyökere egy, s együttműködéseik már számos más területen is bizonyítottak. Az Unibike azért fontos az egyetemnek, mert könnyebben elérhető a Debreceni Egyetem bármely kampusza, illetve a két dokkoló, az Andaházy Kollégiumnál és a Hittudományi Egyetem előtti, a hallgatóknak lehetővé teszi, hogy a kollégiumból 10 perc alatt az egyetemen legyenek.

Az UniPass kártyarendszer a használatának célja a szolgáltatásokhoz való hozzáférés biztosítása, melyet a kártya tulajdonosa az egyetemen belüli szolgáltatóktól igényelt és kapott. Az egyetem területén kívül a kártya biztosítja, hogy tulajdonosa bizonyos szolgáltatásokhoz kedvezményesen juthasson hozzá.

Buzas Bori/Dobos Zita
Fotó: Bodonovics István