Tanulmányi kirándulás Hodászon

A Romológia Tanszék szervezésében május 9-én a 3. évfolyam nappali tagozatos tanító szakos hallgatói tanulmányi kiránduláson vettek részt Hodászon Berek Sándor vezetésével. Az egyetemünk az egyetlen olyan felsőoktatási intézmény, ahol minden nappali tagozaton végzett hallgató részt vesz romológiai képzésben.

Látogatásunk első helyszíne a településen a Görögkatolikus Cigánytemplom volt, amely Csanády Gábor tervei alapján épült 1995-ben. A községnek ezen a részén lakik a cerhári – lovári nyelvet beszélő oláh cigány közösség. A Cigánytemplomnál Kanyó Árpád atya fogadott bennünket, meleg szívvel. Az atya elmesélte nekünk a görögkatolikus cigány közösség megszerveződésének történetét, ezen belül is a templom építésének nehézségeit és Sója Miklós atya tevékenységét, aki közvetítette az evangélium üzenetét és gondviselője lett a szegénységben élőknek. Eközben meghallgattunk néhány éneket is cigány nyelven a görögkatolikus cigány közösség tagjainak előadásában. Következő helyszíneink, ahová ellátogattunk, a Családok Átmeneti Otthona és a bentlakó Szociális Otthon voltak, amelyek a templom mellett működnek. Szintén itt található a Tanoda is, amely rövidebb szünet után várhatóan ismét megnyílik, segítve a nehéz szociális helyzetben élő gyerekek képességfejlesztését. Ezt követően jártunk az Angyalok Kertje Óvodában. Itt közel 60 gyerekkel foglalkoznak két csoportban. Nagyon jól felszerelt, szépen, igényesen van kialakítva. Tornaterem, valamint sószoba is rendelkezésére áll a gyerekeknek. Szintén ebben az épületben található a Helytörténeti Gyűjtemény, sok-sok fényképpel, tablókba rendezve.

Vendéglátóink, a Hodászi Görögkatolikus Cigánygyülekezet, ebéddel is megkínáltak bennünket, amely tormalevélbe töltött káposzta volt, enyhén csípősen, ahogy helyben megszokott. Az ebédhez Lakatos Sándor, a helyi cigány közösség vezetője mondott köszöntőt. Végezetül a Roma Tájházat tekintettük meg, amelynek történetét, épületeit, valamint közösségépítő munkálkodásuk eredményeit Rézműves Melinda mutatta be nekünk. Egész napos odaadásukért, kedvességükért köszönetet mondva vendéglátóinknak, délután, a csepergő esőben visszaindultunk Debrecenbe, tudásban gyarapodva és élményekben gazdagodva.           

 

Dr. Berek Sándor
A fotókat készítette: Szabó Andrea, 3. évf. tanító szakos hallgató

 

2019. május 15.