Szenior Akadémia

Tisztelt Szenior Akadémiai Hallgató!

2021/2022-es tanév őszi félév
A járványhelyzet miatt a Szenior Akadémia 2021/22-es tanév őszi féléve is az előzőhöz hasonlóan online folytatódik. Hasonlóan az előző félév gyakorlatához, az élő adás kereteit megtartva, előre rögzítjük a videós anyagokat, melyeket csütörtökönként megosztunk Önökkel.

2021. november 25.
Közösségi élet és gyülekezetépítés - Beszélgetés Lovász Krisztián református lelkipásztorral
https://youtu.be/aUmM7SdDd1k

2021. november 18. Az Angyali üdvözlet képzőművészeti reprezentációi - Dr. Vitéz Ferenc diavetítéses előadása.
https://youtu.be/_6iOK3AIaUY

2021. november 11.  A matematika "haszna", avagy miért érdekes a matematika? - Beszélgetés Dr. Gaál Istvánnal, a Debreceni Egyetem matematika professzorával.
https://youtu.be/-6lGr6s_A1A

2021. november 4. - Értéknevelés kisiskolás korban az új NAT szellemében. Beszélgetés Szalay Mária és Bartha Jánosné mesterpedagógusokkal.
https://youtu.be/nJnQD8Da9HY 


A Szenior Akadémia 2020/21-es tanév tavaszi félévének online előadásai.

- Április 8.: Dr. Baranyai Norbert: Móricz és Debrecen. (Beszélgetés a tanévet átfogó Nyilas Misi-emlékév apropóján.)
Az alábbi linkre kattintva hallgathatják meg Dr. Baranyai Norbert: Móricz és Debrecen című beszélgetést a tanévet átfogó Nyilas Misi-emlékév apropóján.
https://youtu.be/6zdetaNLxG4
A linkről bármikor újranézhető, megállítható a videó.

- Április 15.: Dr. Molnár-Tamus Viktória: Művészeti nevelés az egyetem falai között és azon túl. (Beszélgetés a kollégiumi és tudományegyetemi művésztanárok szerepéről.)
Az alábbi linkre kattintva hallgathatják meg Dr. Molnár-Tamus Viktória: Művészeti nevelés az egyetem falai között és azon túl című beszélgetést a kollégiumi és tudományegyetemi művésztanárok szerepéről.
https://youtu.be/dfQP1PcMABk
A linkről bármikor újranézhető, megállítható a videó.

- Április 22.: Prof. Hodossy-Takács Előd: Víz, tisztaság, felüdülés. (Prof. Hodossy-Takács Előd és Prof. Bölcskei Gusztáv beszélgetése.)
Az alábbi linkre kattintva hallgathatják meg Prof. Hodossy-Takács Előd és Prof. Bölcskei Gusztáv beszélgetését.
https://youtu.be/8NBPP3T-lGI
A linkről bármikor újranézhető, megállítható a videó.

- Április 29.: Prof. Püski Levente: A trianoni döntés – és a magyar politikai élet. (Előadás és beszélgetés.)
Az alábbi linkre kattintva hallgathatják meg Prof. Püski Levente: A trianoni döntés – és a magyar politikai élet című előadást és beszélgetést.
https://youtu.be/7-JbN5gI6TE
A linkről bármikor újranézhető, megállítható a videó.

 

- Május 6.: Dr. Vitéz Ferenc: A "gyermeki" és a "felnőtt" viszonya Weöres Sándor költészetében című előad
A 2021. tavaszi szemeszter május 6-ai időpontjára tervezett témánk megváltozott.
Az alábbi linken dr. Vitéz Ferenc A "gyermeki" és a "felnőtt" viszonya Weöres Sándor költészetében című előadását tekinthetik meg:
https://youtu.be/2KqDYIzOK6w
A linkről bármikor újranézhető, megállítható a videó.

Tervezett témáink:
- Dr. Baranyai Norbert: Móricz és Debrecen. (Beszélgetés a tanévet átfogó Nyilas Misi-emlékév apropóján.)
- Dr. Molnár-Tamus Viktória: Művészeti nevelés az egyetem falai között és azon túl. (Beszélgetés a kollégiumi és tudományegyetemi művésztanárok szerepéről.)
- Prof. Hodossy-Takács Előd és Prof. Bölcskei Gusztáv beszélgetése.
- Prof. Ádány Róza: A magyar népegészségügy aktuális kihívásai, különös tekintettel a járványra. (A beszélgetést Prof. Bölcskei Gusztáv vezeti.)
- Prof. Püski Levente: A trianoni döntés – és a magyar politikai élet. (Előadás és beszélgetés.)

Az előadások sorrendjéről a későbbiekben küldünk pontos információt.

Az aktuális információkat mindig közölni fogjuk a DRHE honlapjának Szenior Akadémia menüjében is (https://www.drhe.hu/szenior-akademia). További kérdéseikkel e-mailben érdeklődhetnek a programot újonnan átvevő Szabados Boglárkánál, a Felnőttképzési Központ munkatársánál.

A részvételt érvényesnek tekintjük a videós anyagok megtekintésével, melyekről visszajelzésüket kérjük. A tanusítványokat ezek alapján fogjuk kiállítani.

Üdvözlettel:
Szabados Boglárka
oktatásszervező

___________________________________________________________________________________________________

 

Dr. Bölcskei GusztávA Debreceni Református Hittudományi Egyetem Szenior oktatási programja Dr. Vitéz Ferenc

A „tanítani mindenkit – mindenre – mindenkor” gondolata még Comenius idejében, a 17. században jelent meg a magyar oktatásban, és talált termékeny talajra a reformáció közművelődési törekvéseiben. A folyamatos tanulás/tanítás igénye bizonyos foglalkozások kapcsán már ekkoriban is általános elvárás volt (lásd a közmondást: „A jó pap holtig tanul”), a mai világban pedig szinte az élet minden területén, minden korosztály számára elengedhetetlen követelmény. Nemcsak a szakmai ismeretek évülnek el napjainkban egyre rövidebb idő alatt, de a fejlődés (új törvények, új elektronikai és híradás-technikai eszközök stb.) a mindennapi élet területén is folyamatos továbbképzést, illetve önképzést követel.

Egyetemünk ezt az igényt felismerve alapította meg Szenior Akadémiáját az 50 év fölötti korosztály számára (s ezzel első egyházi felsőoktatási intézményként csatlakozott az országban néhány helyen már 2011 óta folyó szenior képzési hálózathoz). A képzés célja az érintett korosztály ismereteinek frissítése, bővítése – részben a munkaerő-piaci be- és visszailleszkedés támogatása, részben pedig a szellemi aktivitásának megőrzése-fejlesztése –, a „szórakozva tanulás” jegyében. A Szenior Akadémia e generáció sajátos élethelyzetével összefüggő ismeretek mellett a társadalom- és természettudományok, az orvostudomány, az irodalom, a képzőművészet és a vallástudomány legújabb eredményeit kínálja közérthető, érdekes formában.

A képzésen azok az 50 évnél idősebb érdeklődők vehetnek részt, akiknek középfokú végzettségük van, és a képzési programra előzetesen bejelentkeztek. Regisztrálni a DRHE honlapjának Szenior Akadémia aloldaláról letöltött, illetve az egyetem Felnőttképzési Központjában átvett regisztrációs űrlap kitöltésével lehet.

A felsőfokú végzettséghez nem vezető képzés időtartama 4 félév. A képzési program az őszi és a tavaszi félévben egyaránt 5-5 képzési napból áll, melyeket az egyetem a szeptember–november, valamint a március–május időszakokban, kéthetes időközönként  hirdeti meg. Egy képzési napon két előadás hangzik el, illetve lehetőség nyílik a kérdésekre, megbeszélésre, egyenként összesen 90 percben. A két előadás között 30 perc szünetet tartunk. Az előadások végén – visszajelzésként, illetve a további témákra tett javaslatok begyűjtése érdekében – egy rövid elégedettségi kérdőívet is kitölthetnek a résztvevők.

A képzés ingyenes, annak – a jelenléti ívek alapján igazolt – teljesítését félévente tanúsítvány, a 4. félév végén pedig díszoklevél dokumentálja. A képzési programba bármelyik félévben be lehet kapcsolódni, s a díszoklevélhez szükséges négy félév megszakításokkal, kettőnél több év alatt is teljesíthető.

A szemeszterek képzési programját a megelőző félévek végén, június 15-ig és december 15-ig az egyetem a honlapja Szenior Akadémia aloldalán teszi közzé, illetve kinyomtatva a Felnőttképzési Központban is elérhető. A képzés először a 2016/2017. tanévben (szeptember végén) indul. A képzés vezetője dr. Vitéz Ferenc, főiskolai docens, a képzés szervezését a Felnőttképzési Központ munkatársai végzik.

Debrecen, 2016. június 7.

Regisztrációs lap

Résztvevők véleménye

Elmúlt félévek programjai