Szenior Akadémia

 

Tisztelt Szenior Akadémiai Hallgatók!

A 2020. tavaszi félévünk az első két előadás után a járványhelyzet miatt megszakadt. Akkor még reménykedtünk abban, hogy ősszel be tudjuk pótolni az előadásokat. A pandémia második hulláma azonban ismét közbeszólt. Így nem jelenléti formában, illetve korlátozott lehetőségekkel tudjuk csak folytatni akadémiai kurzusunkat.
A DRHE vezetése úgy döntött, hogy a távolléti/online formát választva, a tavaszra tervezett témák közül néhányat beszélgetések, előadások és prezentációk keretében (illetve ezeket a formákat ötvözve) kínálunk fel Önöknek. Az élő adás kereteit megtartva, előre rögzítjük a videós anyagokat, melyeket novemberben csütörtökönként megosztunk Önökkel emailben, az alábbi, tervezett sorrendben:

  • November 5.: Dr. Kiss Csaba: Az abszolút zenétől a programzenéig (beszélgetés prezentációs és zenei betétekkel; előtte programigazgatói és rektori köszöntés)

Az alábbi linkre kattintva hallgathatják meg Dr. Kiss Csaba: Az abszolút zenétől a programzenéig c. beszélgetést prezentációs és zenei betétekkel. Előtte Dr. Bölcskei Gusztáv programigazgató és Dr. Baráth Béla Levente rektor köszönti az érdeklődő hallgatókat.
https://youtu.be/Jsez0kKcXN8
A linkről bármikor újranézhető, megállítható a videó.

  • November 12.: Dr. Bakó Endre: A Székely himnusz és költője (előadás, majd beszélgetés)

Az alábbi linkre kattintva hallgathatja meg Dr. Bakó Endre: A Székely himnusz és költője c. beszélgetést.
https://youtu.be/GyhP3WDxLz4
A linkről bármikor újranézhető, megállítható a videó.

  • November 19.: Dr. Pinczés István: Kire várunk? (beszélgetés)

Az alábbi linkre kattintva hallgathatja meg Dr. Pinczés István: Kire várunk? c. beszélgetést.
https://youtu.be/qsFmHsBIbFk
A linkről bármikor újranézhető, megállítható a videó.

  • November 26.: Útravaló - beszélgetés a kollégiumtörténeti filmekről dr. Baráth Bélával és dr. Győri L. Jánossal (filmbetétekkel - a sorozatot az MTVA is műsorára tűzi, a vetítések pontos idejéről tájékoztatjuk Önöket).

Az alábbi linkre kattintva meghallgathatja a beszélgetést. https://youtu.be/I8CUSmWzBOo
A linkről bármikor újranézhető, megállítható a videó.

 

Megértésüket köszönjük, továbbá hasznos online tanulást kívánunk!

További információk a szeniorakademia [at] drhe [dot] hu email címen kérhetők.

Jó egészséget kívánunk!

A Szenior Akadémia munkatársai

_________________________________________________________________________________________________________________________

Tisztelt Szenior Akadémiai Hallgatók!

A Koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős Operatív Törzs döntései és ajánlásai, az MRE Zsinata Elnökségének felhívásai alapján, valamint „A Felsőoktatási intézmények részére szóló intézkedés terv az új koronavírus által okozott veszélyhelyzet kezelésére” című, 2020. március 11-én kelt államtitkári leiratban foglaltaknak megfelelően a Debreceni Református Hittudományi Egyetem vezetősége is átmeneti intézkedéseket léptetett hatályba.

A koronavírus-fertőzés elleni védekezés tárgyában elrendelt intézkedés a Szenior Akadémia 2020. tavaszi félévének további programjait is érinti. Nemcsak egyetemlátogatási tilalom lépett életbe, hanem a rektori vezetés által meghozott rendelet alapján – s mivel a 100 főnél nagyobb létszámú beltéri rendezvények tiltása mellett fokozottan veszélyeztetett korosztályról van szó –: „A Szenior Akadémia erre a félévre tervezett valamennyi további programját törölni kell”.

A meghirdetett program pótlásával kapcsolatban a felkért előadókkal egyeztetünk arról, hogy az őszi félévben tudják-e vállalni az előadásokat, és a „veszélyhelyzet” elmúltán tájékoztatjuk Önöket a program folytatásáról.

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

 

___________________________________________________________________________________________________

 

Dr. Bölcskei GusztávA Debreceni Református Hittudományi Egyetem Szenior oktatási programja Dr. Vitéz Ferenc

A „tanítani mindenkit – mindenre – mindenkor” gondolata még Comenius idejében, a 17. században jelent meg a magyar oktatásban, és talált termékeny talajra a reformáció közművelődési törekvéseiben. A folyamatos tanulás/tanítás igénye bizonyos foglalkozások kapcsán már ekkoriban is általános elvárás volt (lásd a közmondást: „A jó pap holtig tanul”), a mai világban pedig szinte az élet minden területén, minden korosztály számára elengedhetetlen követelmény. Nemcsak a szakmai ismeretek évülnek el napjainkban egyre rövidebb idő alatt, de a fejlődés (új törvények, új elektronikai és híradás-technikai eszközök stb.) a mindennapi élet területén is folyamatos továbbképzést, illetve önképzést követel.

Egyetemünk ezt az igényt felismerve alapította meg Szenior Akadémiáját az 50 év fölötti korosztály számára (s ezzel első egyházi felsőoktatási intézményként csatlakozott az országban néhány helyen már 2011 óta folyó szenior képzési hálózathoz). A képzés célja az érintett korosztály ismereteinek frissítése, bővítése – részben a munkaerő-piaci be- és visszailleszkedés támogatása, részben pedig a szellemi aktivitásának megőrzése-fejlesztése –, a „szórakozva tanulás” jegyében. A Szenior Akadémia e generáció sajátos élethelyzetével összefüggő ismeretek mellett a társadalom- és természettudományok, az orvostudomány, az irodalom, a képzőművészet és a vallástudomány legújabb eredményeit kínálja közérthető, érdekes formában.

A képzésen azok az 50 évnél idősebb érdeklődők vehetnek részt, akiknek középfokú végzettségük van, és a képzési programra előzetesen bejelentkeztek. Regisztrálni a DRHE honlapjának Szenior Akadémia aloldaláról letöltött, illetve az egyetem Felnőttképzési Központjában átvett regisztrációs űrlap kitöltésével lehet.

A felsőfokú végzettséghez nem vezető képzés időtartama 4 félév. A képzési program az őszi és a tavaszi félévben egyaránt 5-5 képzési napból áll, melyeket az egyetem a szeptember–november, valamint a március–május időszakokban, kéthetes időközönként  hirdeti meg. Egy képzési napon két előadás hangzik el, illetve lehetőség nyílik a kérdésekre, megbeszélésre, egyenként összesen 90 percben. A két előadás között 30 perc szünetet tartunk. Az előadások végén – visszajelzésként, illetve a további témákra tett javaslatok begyűjtése érdekében – egy rövid elégedettségi kérdőívet is kitölthetnek a résztvevők.

A képzés ingyenes, annak – a jelenléti ívek alapján igazolt – teljesítését félévente tanúsítvány, a 4. félév végén pedig díszoklevél dokumentálja. A képzési programba bármelyik félévben be lehet kapcsolódni, s a díszoklevélhez szükséges négy félév megszakításokkal, kettőnél több év alatt is teljesíthető.

A szemeszterek képzési programját a megelőző félévek végén, június 15-ig és december 15-ig az egyetem a honlapja Szenior Akadémia aloldalán teszi közzé, illetve kinyomtatva a Felnőttképzési Központban is elérhető. A képzés először a 2016/2017. tanévben (szeptember végén) indul. A képzés vezetője dr. Vitéz Ferenc, főiskolai docens, a képzés szervezését a Felnőttképzési Központ munkatársai végzik.

Debrecen, 2016. június 7.

Regisztrációs lap

Aktuális félév programja (2020/tavasz)

Résztvevők véleménye

Elmúlt félévek programjai