Resztoratív technikák a gyakorlatban

Alternatív vitarendezési módszer a fegyelmi eljárások helyett – többek között erre lehet használni a resztoratív technikát. A Felnőttképzési Központ szervezésében továbbképzést tartott Negrea Vidia klinikai pszichológus, az IIRP (International Institute for Restorative Practices) elnökségi tagja.

Több mint harminc szakember vett részt a „Resztoratív technikák alkalmazása iskolai kontextusban” című továbbképzésen szerdán az egyetemen. A képzést Negrea Vidia tartotta, aki jeles képviselője a resztoratív technikák hazai és nemzetközi alkalmazásának. A módszert oktatja és a gyakorlatban is végzi, elnökségi tagja a resztoratív technikák nemzetközi szervezetének. A többnyire pszichológusokból és pedagógusokból álló résztvevőknek Negrea Vidia azt mondta: „ a resztoratív szemlélet az, ami összegyűjt olyan jó gyakorlatokat, elméleteket, tippeket arra, hogy mit kezdjünk akkor, amikor konfliktushelyzetbe kerülünk, illetve hogyan tudjuk bevonni a konfliktusok érintettjeit egy olyan folyamatba, amiben úgy érzik, hogy a döntéseket nem helyettük vagy nem ellenük hozták, hanem velük együtt. Ez a lényege a resztoratív személetnek.” – mondta a szakember. A pszichológus úgy véli a kulcsszó a közösségépítésen van. Legjobb konfliktuskezelési technika a közösségépítés, ha nincs közösség nincs miért harcolni.”

A képzés egy szemléletbeli érzékenyítés, aminek vannak olyan elemei, amelyek az erőszakmentes kommunikációt tartalmazzák, a demokratikus vagy problémamegoldó döntéshozatali folyamatot ismertetik, a kéttípusú szégyen közötti különbséget tanulják meg résztvevők, a közösség megtartóerejét, affektus elméletet.