Pótfelvételi a mentőöv

Kedden este kihirdették a ponthatárokat. Csaknem száz új elsős hallgató nyert felvételt a Debreceni Református Hittudományi Egyetemre. Aki lemaradt a jelentkezésről vagy egyik megjelölt szakra sem vették fel a pótfelvételin még próbálkozhat.

Ha valakit nem vesznek fel az általa megjelölt szakok egyikére sem, akkor még pótfelvételivel bekerülhet a felsőoktatásba. A Debreceni Református Hittudományi Egyetem tanító és hitéleti szakjaira is várja a pótfelvételi eljárás során jelentkezőket. A hitéleti szakok államilag finanszírozott formában is indulnak.

Pótfelvételi kisokos:

Ki (nem) jelentkezhet pótfelvételivel egyetemre?

A pótfelvételin csak azok vehetnek részt, akik az idei általános felvételire egyáltalán nem jelentkeztek, vagy jelentkeztek ugyan, de egyetlen szakra sem kerültek be. Vagyis a pótfelvételi nem jó megoldás azok számára, akik a "sima" felvételin az első vagy a második helyen megjelölt szakra nem jutottak be, a harmadik vagy éppen a negyedik helyen megjelölt képzésre viszont nem szeretnének beiratkozni, inkább újra nekifutnának a felvételinek.

Ugyanúgy lehetek állami ösztöndíjas, ha pótfelvételivel kerülök be egy egyetemre?

A pótfelvételin nincsen állami ösztöndíjas hely, csak önköltséges formában hirdetnek meg képzéseket az egyetemek és főiskolák (csak néhány kivétel van, ilyen a DRHE-n meghirdetett hitéleti képzések).

Hol kell/lehet jelentkezni?

Tanító szakra a felvi.hu oldalon keresztül, hitéleti szakjainkra a felveteli.drhe.hu oldalon keresztül.

Mi a jelentkezési határidő?

Tanító szak: augusztus 7.

Hitéleti szakok: augusztus 22.

Miért van két határidő, miért nem egységes a pótfelvételi eljárás tanító szakon és hitéleti szakokon?

A hitéleti szakok jelentkezése nem az E felvételi rendszeren keresztül történik. Az intézmény egyedi felvételi és alkalmassági eljárással rendelkezik a hitételi szakok tekintetében.

A világi, azaz a tanító szakra viszont az egységes állami felsőoktatási törvények és szabályok vonatkoznak.

Mikor van a pótfelvételi ponthatárhúzása?

Az előző években augusztus 25-én hirdették ki a ponthatárokat, ezért várhatóan idén is 25-én lesz a ponthatárhúzás.

Hány szakot jelölhetek meg a pótfelvételi eljárás során?

Mindössze egy felsőoktatási intézmény egyetlen szakját jelölhetitek meg.

A július 24-én este nyilvánosságra hozott ponthatárok szerint a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen tanító szakon 63 diák érte el az elegendő ponthatárt. Hitéleti képzésre összesen 30 diákot vettek fel. A legnépszerűbb nem világi szak a lelkész szak volt idén. Továbbá idén először hirdettük a vallástanár – történelem tanár szakpárt a Debreceni egyetemmel közösen, amelyre szintén jelentkeztek. Aki lemaradt volna, még van esélye, ugyanis pótfelvételin keresztül jelentkezhet még tanítónak vagy akár lelkésznek és vallástanárnak is.