Nemzetközi oktatás és nevelés

Nemzetközi konferencia kezdődött hétfőn a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen. Tizenegy európai tanárképzéssel foglalkozó intézmény képviselője érkezett Debrecenbe, hogy részt vegyen a Kastalia Network Konferencián.

 

 

 

 

A találkozó célja, hogy az Erasmus hallgatói és oktatói mobilitást segítése és tapasztalatot cseréljenek a résztvevők. Idei évtől központi témája is van a közös munkának, a Kultúrák és interkulturalitás az oktatásban címmel előadások hangoznak el. A nyolc országból érkező résztvevők szinte mindegyike Erasmus partnere az egyetemnek, a találkozót minden évben más európai városban tartják, idén a vidék vezető tanítóképzője ad otthont a konferenciának.

A hálózat elkötelezett a neveléssel, oktatással foglalkozó hallgatók horizontjának a szélesítésében – mondta Kőszeghy Attila. A Debreceni Református Hittudományi Egyetem oktatója hozzátette a találkozók lehetőséget adnak a partnerintézményeknek, hogy kilépjenek a felsőoktatás nemzetközi színterére.

A Kastalia Network az 1990-es évek óta segíti az intézményeink közötti hallgatói és oktatói cserék bonyolítását, utoljára tíz éve adott otthont Debrecen a konferenciának. Az évenkénti konferencián a résztvevők összegezik a mobilitással kapcsolatos teendőket, bemutatják, szellemi, kulturális és egyetemes értékeiket.

Tavaly a koppenhágai egyetem adott otthont a rendezvénynek, idén ők is képviseltetik magukat Debrecenben. A tanárképzésben résztvevő szakemberek továbbá Belgiumból, Dániából, Horvátországból, Lettországból és Portugáliából érkeztek.