Mennyhorizontú élet

„A mennybemenetel Jézus küldetésének csúcspontja.” - mondta Fekete Károly püspök áldozócsütörtökön a Nagytemplomban. A hagyományoknak megfelelően, az ünnepi alkalom a Debreceni Református Hittudományi Egyetem kibocsátó istentisztelete.

Ezen az alkalmon mintegy hetven lelkipásztornak tanuló hallgatót bocsátott ki az egyetem vezetése, hogy a Tiszántúl református gyülekezeteiben, a helyi lelkipásztor mellett gyakorolják hivatásukat a pünkösdi ünnepkörben.

Az ünnepi istentiszteleten Fekete Károly püspök hirdetett igét. Áldozócsütörtök húsvét után a 40. nap, ekkor ünnepli a kereszténység Jézus Krisztus mennybemenetelét.

Izgalmas ellentétek napja pünkösd - mondta igehirdetésében Fekete Károly. Kiemelte, hogy a jó és a rossz érzések vegyülnek össze ilyenkor, de realistának kell lenni és az angyali és apostoli szót is meg kell hallani. „Egyszerre kell észnél lenni és látni a mennybe ment Krisztust! Mindezek, még ha ellentétek is, erősítik egymást” - hangsúlyozta a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke.

A kettős állampolgárság pünkösdkor valósul meg, Krisztus egybe fog minden emberi és isteni dolgot, hidat teremt a Föld és a Menny között - hangsúlyozta a tiszántúli püspök, aki szerint a pünkösd lényege, hogy van közeledés, azaz „csatorna Isten és ember között, és az egyetlen közbenjáró, maga Jézus”. A tiszántúli egyházkerület vezetője prédikációjában arra kérte a legációba vonuló hallgatókat, hogy hirdessék a gyülekezetekben, hogy tegyünk meg mindent azért, hogy a Földön a Menny kiszélesedjen, Mennyhorizontúvá váljon az életünk.

Idén hatvannyolc diák teljesít szolgálatot majd az ünnepben a gyülekezetekben, ugyanis ennyi egyházközség kért legátust - mondta Horsai Ede. Az egyetemi lelkész elmondta azt is, hogy a legációba vonulás hosszú múltra tekint vissza. Míg régebben a gyakorlati tudás megszerzése mellett a megélhetésben is sokat segített a diákoknak a külső helyszínen végzett szolgálat, ma elsősorban a gyakorlati tapasztalatok megszerzésén van a hangsúly, annak ellenére, hogy most is gyűjtenek a fiataloknak a gyülekezetekben. A legtöbben a nyírségi és a Szabolcs-beregi egyházmegyéket választják, de sokan mennek Kárpátaljára szolgálni – tette hozzá Horsai Ede.

Buzas Bori/drhe.hu