A Magyar Kultúra Napja

196 éve ezen a napon fejezte be Kölcsey a Himnuszt. A Debreceni Református Hittudományi Egyetemen megemlékezést tartottak, amelyen megkoszorúzták az egykori diák domborművét és szobrát is.

Kölcsey Ferenc tizennégy éven át volt a Debreceni Református Kollégium diákja, Debrecen már akkor is és most is a régió kulturális és gazdasági központja volt – hangsúlyozta köszöntőjében Kustár Zoltán. A Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora szerint azzal, hogy Kölcsey Ferenc nálunk tanult, maga is előre mozdította a város és a régió kulturális életét. „A mi feladatunk, hogy csaknem kétszáz év távlatából kiálljunk az általa képviselt magyar kultúráért. A Himnusz írójára azért fontos emlékezni, mert személye jó példa arra, hogy a nemzeti-keresztyén hagyományok kincsestárából olyan dolgokat vegyünk elő, amelyek a társadalmat előre viszik.” – zárta szavait a rektor.

Baráth Béla a Himnuszról azt mondta: „olyan egyéni szinten ható identitás elemmé vált, mely a maga erőtejes és azonosulást kiváltó üzenetével, felemelő közösségi alkalmaink során, időtálló módon képes kifejezni összetartozásunkat.” A hittudományi egyetem tudományos rektorhelyettese szerint a Magyar Kultúra Napjának eseményeit jellemző belső azonosulás és közvetlenség ránk – a Debreceni Református Kollégiumban emlékezőkre – azért is különösen érvényes, mert tagintézményeinkben számos elnevezés és tárgyi emlék kapcsolódik a Himnusz költőjéhez.

 

Már hagyomány, hogy a kultúra napját az egyetem és a város képviselői közösen ünneplik. A Kölcsey Ferencről elnevezett terem előtti domborműnél Komolay Szabolcs, alpolgármester, Szentei Tamás kulturális osztályvezető, Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező ügyvezetője, Kustár Zoltán, rektor és Vitéz Ferenc, a Kölcsey Ferenc Tanítóképzési intézet egyik tanszékvezetője helyezett el koszorút.

A Kölcsey-szobor koszorúzásánál Bölcskei Gusztáv, a Kölcsey Társaság elnöke mondott beszédet. Az egyetemi tanár utalva a hóesésre azt hangsúlyozta, hogy, ami ilyenkor telén történik az időjárásban, az alapozza meg az idei termést. Amikor a magyar kultúráról beszélünk, akkor is az alapokról beszélünk – vonta a párhuzamot, majd hozzátette: „Isten a földet azért adta az embernek, hogy őrizze és művelje. A Himnusz is az az alap, amelyet meg kell őriznünk. A baj akkor van, ha megváltoztatjuk azokat a dolgokat, amelyeket meg kellene őrizni és megőrizzük azokat, amelyeken változtatni kellene. Kölcsey Ferenc legyen az a személy számunkra, aki arra emlékeztet, hogy tudjuk megőrizni az őrzendőt.” – zárta szavait Bölcskei Gusztáv.

Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be nemzeti imádságunk, a Himnusz megírását. 1989 óta ezen a napon ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját.