A krisztusi szeretet postásai

Az adományozás nemcsak a rászorulóknak segítség, az is gazdagodik általa, aki ad – mondja Mándi Ferenc, a Csongrádi Református Egyházmegye diakóniai munkatársa. A Magyar Református Szeretetszolgálat megköszönte az idei támogatóinak és önkénteseinek, köztük a lelkész szakos hallgatónknak egész éves segítségnyújtását.

Debrecen és Szeged között ingázik, hétfőtől csütörtökig református lelkésznek tanul, hétvégén felkutatja és célba juttatja a Csongrád megyében felajánlott adományokat – így néz ki Mándi Ferenc egy hete. A Magyar Református Szeretetszolgálat kiemelt önkénteseként köszöntötte őt a szerdai ünnepségen. A szegedi fiatalember elsősorban feleségének hálás, mint mondja, az ő támogatása nélkül nem tudna egyszerre helyt állni a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen és a Csongrádi Református Egyházmegyében, ahol Juhász András esperes támogatásával végzi diakóniai szolgálatát.

Ki a megajándékozott?

„Kárpátaljáról, hitvalló református családból származom, a szüleim vezettek be a gyülekezetbe. Isten úgy munkálkodott a szívemben, hogy arra az elhatározásra juttatott, az Ő nevében kell szolgálnom embertársaim között, mint lelkipásztor” – mondja arról, miért választotta lelkészi hivatást. Gyerekkora óta erős diakóniai lelkület és szociális érzékenység van benne – azt mondja, a beregszászi református ifjúsági közösség szolgálatai segítették ezeket kifejlődni, majd az egyetemi tanulmányok rendszerezték egy erős diakóniai keretbe. „Balogh Barnabáson keresztül nyertem először betekintést az MRSZ munkájába, majd Iszlai Gergellyel indultam az első önkéntes szolgálataimra” – emlé kezik a kezdetekre.

Az ő példájuk hatása is, hogy jelenleg Szegeden végez komoly munkát a Kálvin téri gyülekezet és az 552-es számú Petneházy Dávid cserkészcsapat tagjaival közösen. A tavalyi szeretethidas programjaikról már beszámoltunk, de az MRSZ időszakos adománygyűjtéseiben is aktívan részt vesznek, valamint minden pénteken szendviccsel várják a hajléktalanokat. Kopogtatása nyomán megnyílnak az ajtók, magánszemélyek mellett a helyi cégek is jelentős adományokkal segítik szolgálatukat. „Esperes úrral az a meglátásunk, hogy először a saját megyénkben élő rászorulókon segítsünk, a fennmaradó adományokkal pedig a határon túli testvéreinket igyekszünk támogatni” – teszi hozzá.

Tavaly 1000 cipősdoboznyi karácsonyi ajándék gyűlt össze a megyében, idén pedig jelentkezett a Szegedi Sütödék Kft, amely a tartósélelmiszer-adományokból megmaradt lisztből ingyen süt kenyeret a rászorulóknak. „Adománygyűjtéseink ugyanakkor nemcsak arról szólnak, hogy megpróbálunk segíteni a rászorulóknak. Azt gondolom, hogy azok, akik odajönnek a bevásárlóközpontokban felállított gyűjtőpontjainkhoz, el is visznek magukkal valamit: többek lesznek azáltal, hogy nemcsak magukra és családjukra, hanem másokra is gondolnak” – foglalja össze meglátásait a szeretetszolgálatról.

A cikk tovább olvasható a reformatus.hu oldalon.