Koronavírus

Folyamatosan frissülő hírfolyamunk a koronavírushoz kapcsolódó egyetemi hírekről, tájékoztatásokról és felhívásokról.

Június 29. Rektori utasítás - egyetemlátogatási tilalom tárgyában

Június 11. Rektori utasítás - munkaidő-beosztásának módosítása tárgyában

Május 20. Munkaidő-beosztásról szóló rektori rendelkezés

Április 22. Rektori rendelkezés a további tanévközi feladatok szervezésére és ellátására

Felfüggesztette az egytem vezetése a DRHE-Szarvasi Vízitelep szálláshely- és egyéb szolgáltatásait. Az erről szóló rendelkezés itt ovlasható. 

Március 27. Tájékoztatás távoktatási munkarend fenntartásáról. 

Március 26. A rendkívüli helyzetben megváltozott a nyitvatartási idő a hivatalokban. Itt olvasható az ügyeleti rend.

Március 24. - a DRHE koronavírus-fertőzés elleni védekezés és a hallgatók egyetemlátogatási tilalmának idejére a távolléti oktatás megszervezésének tárgyában hozott operatív intézkedései

Március 21. - Rektori utasítás a DRHE és a DRK munkavállalói munkaidő-beosztásának tárgyában

Március 16. - a DRHE intézkedési terve koronavírus-fertőzés elleni védekezés és a hallgatók egyetemlátogatási tilalmának idejére

 

Március 12. Közlemény

Magyarországon az operatív törzs javaslatára veszélyhelyzetet rendelt el a Kormány, amelynek része az egyetemek távoktatásra való átállása is.

A Debreceni Református Hittudományi Egyetem, eleget téve a Kormány döntésének, csütörtöktől hallgatói számára intézménylátogatási tilalmat rendel el. Március 12-én és 13-án rektori oktatási szünet, március 16-20. között pedig tavaszi szünet lesz. A távoktatás március 23-án kezdődik.

Az egyetem vezetése a koronavírus járvány okozta helyzet kezeléséről és a gyakorlati tennivalókról tájékoztatta hallgatóit és munkavállalóit. A Kormány döntése az egyetemen folyó oktatási tevékenységre vonatkozik, a rektori szünet, tavaszi szünet, valamint a távoktatási időszak alatt az intézmény oktatói, kutatói, tanárai, munkatársai, funkcionális területen dolgozói esetében folyamatos lesz a munkavégzés. A hallgatói ügyintézés esetében elektronikus eljárásrendet alkalmaz az egyetem.

Az oktatói kar március 23-ától biztosítja a hallgatók számára a távoktatást. Az egyetem mindent elkövet annak érdekében, hogy az oktatás – távoktatás formájában – zavartalanul tovább folytatódjon, minden hallgató a megkezdett félévét, kurzusait teljesíthesse, s így valamennyi záróvizsgára jelentkezett hallgató a tanév végén záróvizsgára állhasson.

Az egyetem Andaházy Kollégiumából március 13-áig ki kell költözniük a hallgatóknak, ez alól csak a rektori méltányossággal rendelkező hallgatók képezhetnek kivételt.

A Maróthi György Egyetemi Könyvtárban a nem egyetemi oktató könyvtárhasználók fogadása és kiszolgálása szünetel.

Száz főnél nagyobb saját rendezvényeit az egyetem április 30. napjáig visszamondta, azokat nem tartja meg, illetve ilyeneknek nem biztosít helyszínt.

Tekintettel az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelési intézmények számára kiadott ajánlására az egyetem az osztálykirándulókat, táborozókat és csoportokat a Maróthi Kollégiumban nem fogadja.

További intézkedésig szünetel a Szenior Akadémia, a Család és karrier előadás-sorozat, valamint elmarad a Debreceni Református Kollégium Dísztermébe tervezett valamennyi nemzetközi rendezvény és konferencia. Az egyetem valamennyi, nemzetközi együttműködésben megvalósuló kutatói és oktatói programját április 30-áig szünetelteti.

A veszélyhelyzetben érvényes egyetemi szabályokról a hallgatók, oktatók és dolgozók tájékoztató levelet kaptak.

Debrecen, 2020. március 12.

 

Március 7. Tájékoztatás az új koronavírus-fertőzés elleni hatékony védekezés érdekében.

Tisztelt Egyetemi Polgárok!

Mint az közismert, a világjárvánnyá szélesedett koronavírus-fertőzés az elmúlt napokban immár Magyarországon is jelentkezett, miközben valamennyi, Magyarországgal határos szomszéd államban, illetve több, Egyetemünk kiemelt partnerintézményének hazájában is jelen van.

A járvány megelőzéséhez mindenki együttműködésére és felelősségvállalására szükség van. A kockázatok mérséklése és a fölösleges pánik megelőzése érdekében a célzott intézkedések mellett rendkívül fontos a tájékoztatás.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium tájékoztatása, a Koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős Operatív Törzs döntései és ajánlásai alapján, a Magyarországi Református Egyház Zsinata Elnökségének felhívásában foglaltakra is tekintettel Egyetemünk vezetőjeként a következő intézkedések megtételét, az alábbiak szerinti hasznos információk intézményen belüli köröztetését, hallgatókhoz, oktatókhoz és egyéb munkavállalókhoz való eljuttatását rendeli el:

(1) Felhívjuk az Egyetemen dolgozók és tanulók figyelmét a higiéniai szabályok, különösen a rendszeres és alapos kézfertőtlenítés fokozott betartására. A fertőtlenítő kézmosás szabályairól a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján több infografika is megtalálható. 

(2) A technikai dolgozók tartsák és tartassák be az Egyetem telephelyein, kollégiumában az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlását: vírusölő szer használatával rendszeresen takarítsanak és fertőtlenítsenek a közös helyiségekben.

(3) Ha az elmúlt 14 napban az egyetem hallgatója, oktatója vagy egyéb munkavállalója fertőzött területen járt, akkor két hétig ne menjen közösségbe, maradjon otthonában és figyelje saját magát. Fertőzött területen minden esetben a mindenkori érvényes, az Egészségügyi Világszervezet által meghatározott területeket kell érteni (jelen közlemény időpontjában érvényes esetdefiníció szerint: Kína, Szingapúr, Hongkong, Japán, Dél-Korea, Irán, Olaszországon belül pedig Lombardia, Emilia-Romagna, Piemont és Veneto tartomány). Ha ilyen személy magán az új koronavírus tüneteit – láz, köhögés, torokfájás, levertség – észleli, akkor maradjon otthon, telefonon értesítse a Kenézy Egyetemi Kórház Infektológiai Intézetét (06-52/511-866), akik az OMSZ speciális szállításának bevonásával lakhelyéről az Infektológiai Intézetbe szállítják. Magas láz, légzési nehézség esetén minden esetben közvetlenül a Debreceni Egyetem Kenézy Egyetemi Kórház Infektológiai Osztályán szükséges jelentkezni!

(4) Ugyancsak a Kenézy Egyetemi Kórház Infektológiai Intézetét kell értesíteni (06-52-511-866) abban az esetben, ha valaki szoros kapcsolatban volt valószínűsített vagy megerősített új koronavírussal fertőzött személlyel, és így jelentkeznek az influenzás tünetek (akut légúti fertőzés, 38°C vagy annál magasabb láz és/vagy köhögés, és/vagy légszomj, hirtelen kezdettel, függetlenül a megbetegedés súlyosságától), hogy az OMSZ speciális szállításának bevonásával lakhelyéről az Infektológiai Intézetbe szállíthassák.

(5) Ha a hallgató vagy egyetemi dolgozó nem járt az új koronavírus által érintett területen, nem volt szoros kapcsolatban koronavírussal fertőzött személlyel, de magán a klasszikus influenza tüneteit észleli (láz, köhögés, torokfájás, levertség), szintén maradjon otthon, igyon sok vizet, csillapítsa a lázát, ne menjen közösségbe. Ha panaszai súlyosbodnak, légzési nehezítettsége alakul ki, akkor maradjon otthon, és telefonon hívja fel a háziorvosát. Kollégisták a kollégium orvost hívják fel, aki az alábbi számon érhető el: 20/577-9947. Itt nem részletezett kérdések esetében keressék háziorvosukat, vagy hívják a Nemzeti Népegészségügyi Központ 06-80/277-455 vagy 06-80/277-456 zöldszámait.

(6) Hallgatóink, oktatóink és egyéb munkavállalóink egészségének védelme érdekében Egyetemünk 2020. április 30. napjáig lemond, illetve szüneteltet minden, a (3) bekezdés értelmében koronavírussal fertőzöttnek minősülő területre tervezett és még meg nem kezdett tanulmányi kirándulást, intézményi konferenciát, hivatalos kiküldetést, hallgatói és oktatói csereprogramot. Kérjük az érintett munkatársakat, hallgatókat, hogy a részletek felől a Rektori Hivatal Külügyi Irodájában érdeklődjenek.

(7) Az oktatók együttműködését kérjük abban is, hogy ha olyan hallgatóról, munkavállalóról tudnak, aki egyetemi, főiskolai program miatt vagy akár családi szervezésben fertőzött területen járt, ezt haladéktalanul jelezzék az intézményvezetés felé, az érintett hallgatót, munkavállalót pedig a jelen körlevélben foglalt intézkedések szerinti eljárásra szólítsák fel. Egyetemünk igyekszik mindent megtenni a helyzet megfelelő kezelésére. Ennek érdekében az Egyetem vezetősége hamarosan részletes akciótervet terjeszt az egyetemi polgárok nyilvánossága elé, és kéri majd az abban elrendelt intézkedések végrehajtását, további ajánlások és információk tudomásul vételét.

Kérjük polgárainkat, felelős magatartásukkal segítsék a védekezés hatékonyságát, tudva azt, hogy az elővigyázatossági intézkedések eredményes betartatásával jelentős mértékben hozzájárulhatunk a megelőzéshez.

Debrecen, 2020. március 7.

Dr. Kustár Zoltán
 rektor