Koreai látogatás a Hittudományi Egyetemen

Látogatást tett a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen Shin Jaeshik, a Honam Theological University and Seminary (Gwangju, Dél-Korea) rendszeres teológia tanára.

A két egyetem között még 2015-ben jött létre kétoldalú partnerszerződés, amely által lehetőség nyílt mind oktatók, mind hallgatók részéről a két egyetem együttműködésére. Shin Jaeshik Kovács Ábrahámmal együtt az immár három alkalommal megrendezett Magyar-Koreai Teológiai Fórum (Hun-Han Theological Forum) főszervezője. Ezen eddigi konferenciák, és a jövőben megvalósuló további találkozók is azt a cél kívánják szolgálni, hogy a két nemzet református teológiája betekintést nyerjen egymás történelmébe és teológiai irányzataiba, valamint a történelmi helyzetek hasonlóságai által közös diszkussziók jöhessenek létre.

Debreceni tartózkodása során Shin Jaeshik találkozott Kustár Zoltánnal, a DRHE rektorával, és megbeszélést tartottak a két egyetem kapcsolatát érintő kérdésekről. Emellett az egyetem hallgatói számára előadást is tartott, ahol a diákok betekintést nyerhettek a koreai keresztyénség, különösképpen is a Koreai Presbiteriánus Egyház (Presbyterian Church of Korea) múltjába és jelenébe.

Mindkét egyetem célja, hogy a jövőben is folytatódjon a koreai-magyar egyetemi és teológiai kapcsolatok ápolása, hiszen a földrajzi távolság ellenére a történelmi és teológiai hasonlóságoknak köszönhetően barátként tekinthet egymásra e két nemzet reformátussága.

Szöveg: Lucski Márta
Fotó: Barcza János