"Intenzív szellemi munka"

Válogatás a reformáció emlékévének magyar nyelvű tudományos könyvterméséből címmel szervezett a hittudományi egyetem és a Debreceni Egyetem Magyar emlékezethelyek Kutatócsoportja könyvbemutatót.

A könyvbemutatón három olyan tanulmánykötetet ismerhettek meg az érdeklődők, amelynek a középpontjában a reformáció áll – mondta Baráth Béla szervező. A tudományos rektorhelyettes a könyvbemutatón azt hangsúlyozta, hogy intenzív szellemi munka volt szükséges ahhoz, hogy a könyvek elkészüljenek.

Az alkalmon először Oláh Róbert, a Nagykönyvtár tudományos igazgatóhelyettese mutatta be az „Ószövetség és a reformáció” című kötetet, melyet Kustár Zoltán és Németh Áron szerkesztett. Az ismertetőjében elmondta, hogy 14 tanulmányt tartalmaz a kötet, amelyeket a reformáció éve kapcsán lehetett hallani.

„Szakmai értékeket képvisel a könyv” – ezt már Imre Mihály, a Debreceni Egyetem professzora mondta a Viszály és együttélés: Vallások és felekezetek a török hódoltság korában című könyvről. A kötetet Ittzés Gábor szerkesztette. A bemutatón elhangzott többek között, hogy a történelmi kultúra megértését segíti a könyv.

A reformáció emlékezete (Száraz Orsolya -főszerk., Fazakas Gergely Tamás - Imre Mihály -szerk.) című könyvet Győri L. János mutatta be, aki hangsúlyozta, hogy a könyv előadásokból tanulmánnyá bővült írásokat tartalmaz, amelyek a reformáció 500. évében voltak hallhatók. A közzétett írások azt a  kérdést vizsgálják, hogy a kora újkor során Magyarországon, illetve a Német-római Birodalomban miképpen emlékeztek a protestánsok és katolikusok a nyugat-európai és a Kárpát-medencei reformáció kezdeteire.

Az alkalom a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat része volt. A következő ehhez kötődő rendezvény a Hatvani Emléknap november 21-én.

Az Európa Rádióban Buzas Bori beszélgetett a könyvekről Kustár Zoltán rektorral. Itt meghallgathatja. 

Fotó: Bodonovics István