Hallgatóink idén is sikeresen szerepeltek az országos matematikaversenyen 

2021. november 12-14-én huszonkilencedik alkalommal került megrendezésre a Szendrei János Matematikaverseny országos fordulója. A rangos országos megmérettetést minden évben az Óvó- és Tanítóképzők Egyesületének Matematika Tagozata hirdeti meg a felsőoktatási intézmények nappali tagozatos tanító- és óvodapedagógus-képzésben tanuló hallgatói számára. A helyi, válogató fordulót egyetemünk a hagyományoknak megfelelően október első hetében tartotta meg a Matematika és Informatika Tanszék szervezésében. A versenyre jelentkezett hallgatók a matematika minden területén megmutathatták tehetségüket: feladatokat oldhattak meg a geometria, a kombinatorika, valamint a számelmélet és az egyenletek témaköreiben. A versenyen való részvétel hozzájárul egyetemünk hagyományainak őrzéshez, és lehetőséget teremt hallgatóink számára a matematikai és a szaktárgyi ismeretek elmélyítésére, valamint arra, hogy tehetségüket összemérjék az ország többi felsőoktatási intézményének tanítóképzésében résztvevő hallgatói körében.  
Az országos megmérettetésnek idén a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola adott otthont. A versenyre a háromnapos rendezvény második napján került sor. A kétszer kétórás feladatlap megoldását igénylő országos versenyen – mely 2010 óta viseli Szendrei János nevét – 20 teszt-, majd 5 kifejtős feladatot kellett megoldaniuk a versenyzőknek. A Debreceni Református Hittudományi Egyetem Kölcsey Ferenc Tanítóképzési Intézetét Tóth Liliána 3. évfolyamos hallgató, Dankó Diána és Majoros Ditta 2. évfolyamos hallgatók képviselték. Mindannyian nagyon szép eredményeket értek el: 
Az általános képzésben tanulók versenyében Tóth Liliána a 11. helyezett lett, a matematika műveltségterületes képzés hallgatói versenyében Majoros Ditta az 5., Dankó Diána pedig a 3. helyen végzett. 
Gratulálunk hallgatóink eredményes szerepléséhez! A versenyeredmények kihirdetésére a harmadik nap került sor, a feladatok közös megoldását követően.  
A verseny minden évben alkalmat ad arra is, hogy a résztvevők megismerhessék a rendező város kulturális hagyományait és emlékhelyeit. A második nap a szervezők jóvoltából és idegenvezető kíséretében a verseny részvevői megismerhették Vác kultúrtörténetét, megtekinthették a város nevezetességeit: a Püspöki Palotát, a Váci Nagyboldogasszony Székesegyházat, valamint kilátogathattak a váci Duna-partra. Ezúton fejezzük ki köszönetünket a verseny házigazdáinak és szervezőinek a szíves vendéglátásért! 

Kovács Beatrix
felkészítőtanár