Gályarab-emlékmű megkoszorúzása

Február 11-én a hagyományokhoz híven idén is megkoszorúzták a nekik emléket állító oszlopot a Nagytemplom mögötti Emlékkertben.
1895 óta áll emlékmű a Nagytemplom mögött, a 17. században az ellenreformáció idején elhurcolt protestáns lelkipásztorok tiszteletére. A gályarabságra ítélt 41 magyar protestáns lelkész és tanító közül 26-an maradtak életben. Őket szabadította fel 1676-ban De Ruyter Mihály admirális – emlékeztetett Pusztai Gábor, a Debreceni Egyetem Néderlandisztika Tanszékének vezetője.

 

 

 


Baráth Béla, a Református Hittudományi Egyetem rektora az eseményeket felidézve azt mondta: a felszabadításhoz vezető események sora már 1671-ben elkezdődött. Ekkor indult el a magyarországi protestáns lelkészek és tanítók meghurcolása a Wesselényi-összeesküvés megtorlása jegyében.
– Idén van ennek a 350. évfordulója, s a következő évek ennek az eseménysornak különböző momentumait is eszünkbe juttathatják. Szóval az idei alkalom is, a maga sajátosságaival, egy emlékezetes része annak az emlékezéssorozatnak, amely ehhez a gályarab-emlékműhöz kötődik – fogalmazott Baráth Béla.