Erősödő dél-Koreai kapcsolatok

Debreceni Református Hittudományi Egyetem koreai oktatási és tudományos kapcsolatai új szintre emelkedhetnek és a jövőben még intenzívebbé válhatnak, különösen is a hallgató- és oktatócsere területein. 

Dél-Koreában tett hivatalos látogatást Kustár Zoltán, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora május 24. és 31. között. A látogatás célja az volt, hogy a személyes találkozások révén tovább erősödjenek a DRHE oktatási és kutatási kapcsolatai a kelet-ázsiai térség meghatározó protestáns egyetemi központjaival, valamint a fenntartó Tiszántúli Református Egyházkerület egyházi partnereivel.

A delegációt - melynek tagja volt Kovács Ábrahám, a DRHE dél-koreai kapcsolatokért felelős oktatója és Gonda László külügyi referens is - Jooseop Keum, a szöuli Presbiteriánus Egyetem és Teológiai Szeminárium (PUTS) tanára, a DRHE díszdoktora fogadta a incheoni repülőtéren. A küldöttség a szöuli Youngnak Presbiteriánus Gyülekezetben vett részt istentiszteleten, majd ebédet adott Kustár Zoltán rektor tiszteletére Chang Bae Byun, a Koreai Presbiteriánus Egyház főtitkára és a nőszövetség elnökasszonya Soon Mi Kim.

Hétfőn Kustár Zoltán rektor nyilvános előadást tartott a szöuli Presbiteriánus Egyetemen „A Magyar Református Egyház és a Debreceni Református Hittudományi Egyetem története” címmel, melyben ismertette a DRHE mai tanulmányi kínálatát is a koreai egyetemi hallgatók számára. A rektor munkavacsorán egyeztetett Jooseop Keum professzorral a DRHE és PUTS együttműködésének lehetséges területeiről és közös projektekről, valamint sor került annak az angol nyelvű tanulmánykötetnek a bemutatására is, mely a Magyar-Koreai Református Teológiai Fórum konferenciasorozat első két szimpóziumának előadásait tartalmazza, Egyház és állam címmel. A kötetet Kovács Ábrahám és Jaeshik Shin szerkesztette.

A küldöttség kedden Gwangju városába látogatott, ahol a DRHE egy további partner-intézménye: a Honam Teológiai Egyetem és Szeminárium (HTUS) helyezkedik el. Kustár Zoltánt, a Heun Jin Choi, a HTUS rektora fogadta, majd a teológiai tanári kar tagjaival vett részt munkaebéden. A tanári kar tagjai elismerő szavakkal emlékeztek vissza Lucski Márta, a DRHE doktorandusza korábbi gwangju-i tanulmányaira. Kustár Zoltán és Kovács Ábrahám nyilvános egyetemi előadáson ismertették meg a Magyarországi Református Egyház és a DRHE múltját és jelenét a HTUS oktatóival és hallgatóival. A rektor egyeztetést folytatott Jaeshik Shin professzorral a DRHE és HTUS közötti együttműködési megállapodás kínálta lehetőségek kihasználásáról, elsősorban a hallgató- és oktatócsere területein.

A szerdai napon ismét Szöulba utazott a küldöttség, ahol Chae Hwa Jeong budapesti koreai református lelkipásztor fogadta a rektort és kíséretét. Kustár Zoltán megbeszélést folytatott Yim Sung Bihn, a Presbiteriánus Egyetem és Teológiai Szeminárium (PUTS) rektorával, majd együtt vettek részt az akadémiai istentiszteleten. A két rektor megbeszélése munkaebéddel folytatódott, majd a küldöttség röviden találkozott Tomucza Renátával, aki DRHE hallgatójaként jelenleg a szöuli partner-egyetem vendéghallgatója.

Szerda este Kustár Zoltán találkozott Kim Ha Na-val, a Myung Sung Presbiteriánus Gyülekezet vezető lelkészével, aki néhány hónapja a DRHE-n is tartott előadást, majd igehirdetéssel szolgált a gyülekezet esti istentiszteletén. A mintegy 6000 fős gyülekezet élénk figyelemmel kísérte a rektor prédikációját, melyet Chae Hwa Jeong fordított koreai nyelvre.

A koreai látogatás utolsó munkanapját beárnyékolta az előző este Budapesten történt hajóbaleset, melynek dél-koreai áldozatai és sérültjei voltak. Kustár Zoltán kifejezte a DRHE egész közössége együttérzését a koreai partnerek felé és biztosította őket, hogy imádságaiban hordozza a gyászoló családtagokat és a sérülteket. 

A program hivatalos része a Hanshin Egyetem meglátogatásával folytatódott, mellyel a DRHE-nek együttműködési megállapodása van. Kustár Zoltán megbeszélést folytatott  Joohan Kim professzorral, az Egyetem Teológiai Kara dékánjával és megtekintette a Teológiai Kar épületeit és könyvtárát. A delegáció látogatást tett a szöuli Kyungdong Presbiteriánus Gyülekezetben is, ahol megbeszélést Sooil Chai vezető lelkésszel, a Hanshin Egyetem korábbi elnök rektorával. A küldöttség programja Magyarország szöuli nagykövetségén zárult, ahol Kustár Zoltán és Csoma Mózes nagykövet találkozója a tervezettnél csak rövidebb időkeretben valósulhatott meg, a budapesti hajóbalesettel kapcsolatos intézkedések miatt.

Kustár Zoltán rektor dél-koreai látogatása szorosabbra fűzte a DRHE kapcsolatait szöuli és gwangju-i partnerintézményeivel és a tárgyalások eredményei bizakodásra adnak okot, hogy a Debreceni Református Hittudományi Egyetem koreai oktatási és tudományos kapcsolatai új szintre emelkedhetnek és a jövőben még intenzívebbé válhatnak, különösen is a hallgató- és oktatócsere területein. Azt reméljük, hogy hallgatóink kedvet kapnak ahhoz, hogy Dél-Koreában folytassanak tanulmányokat és, hogy hamarosan koreai vendéghallgatókat üdvözölhetünk a DRHE folyosóin.

 

Gonda László