eduroam

 

A DRHE eduroam szolgáltatás beállítása

Ez a leírás kizárólag a DRHE polgárai számára érvényes. Aki vendégként van az intézményünkben (tehát nem egyetemünk hallgatója, oktatója vagy más alkalmazottja), annak a „Vendégeink számára” cím alatt olvasható információ lesz segítségére.

Az eduroam használatához minimálisan az alábbiak szükségesek:
-    WIFI képes eszköz (pl. mobiltelefon, tablet, notebook. stb);
-    saját névre szóló felhasználónév, jelszó.

Minden eszközön külön beállítás szükséges ahhoz, hogy csatlakozni tudjunk velük a DRHE eduroam WIFI hálózathoz. A beállítás során – operációs rendszertől függően – bizonyos állományokat szükséges az eszközre másolni, valamint be kell írni egy bejelentkezési nevet és a jelszót. Ezt a beállítást elég egyszer megtenni, és csak akkor kell módosítani, ha megváltoztatja a jelszavát.

A belépés folyamata a DRHE eduroam hálózatába a különböző operációs rendszerekből tehát a következő: mobiltelefon vagy tablet beállításához (Android, iOS) elég, ha a megszokott módon (Google Play, App Store) telepítjük az „eduroam CAT” alkalmazást. Ezt elindítva válasszuk ki a „Debreceni Református Hittudományi Egyetemet”, és telepítsük (install) az egyetem beállítási profilját. Ehhez a két lépéshez internetelérésre van szükségünk. Ezt követően írjuk be az eduroam szolgáltatás használatához az UniPass felületen (drhe.unipass.hu) is használt személyes bejelentkezési nevünket @drhe.hu végződéssel kiegészítve és a jelszavunkat.

Beállítások az eduroam CAT alkalmazás nélkül:

IOS (IPHONE) készülék

1. A készüléken a WIFI bekapcsolása után elérhető (WIFI) hálózatok közül ki kell választani az „eduroam” nevűt;
2. Be kell írni az UniPass felhasználónevet és jelszót @drhe.hu végződéssel kiegészítve:
- felhasználónévatdrhe [dot] hu
- jelszó
majd KAPCSOLÓDÁS/CSATLAKOZÁS/CONNECT.
3. Amikor feljön a tanúsítvány (radius.drhe.hu), a MEGBÍZHATÓ feliratot kell választani. Mindezek után létrejön a csatlakozás és megtörténik az eduroam hálózatba a belépés.

ANDROID készülék

1. A készülékre telepíteni kell a DRHE eduroam tanúsítványt. (Ezen a linken szükséges letölteni a fájlt.)
a. Letöltéskor célszerű a tanúsítványt eduroam –nak elnevezni.
b. Kiválasztani: Használat a következőhöz – WIFI, majd OK.
2. A készüléken az elérhető (WIFI) hálózatok közül ki kell választani az „eduroam” nevűt.
3. A csatlakozáshoz az alábbi beállításokat kell megtenni:
a. Kiválasztani az előbb elmentett eduroam-nak nevezett tanúsítványt.
b. EAP = PEAP,
c. Speciális: Phase2 = MSCHAPv2,
d. névtelen/anonim/külső = eduroamatdrhe [dot] hu
4. Be kell írni az UniPass felhasználónevet és jelszót @drhe.hu végződéssel kiegészítve: - felhasználónévatdrhe [dot] hu - jelszó majd KAPCSOLÓDÁS/CSATLAKOZÁS/CONNECT. Mindezek után létrejön a csatlakozás és megtörténik az eduroam hálózatba a belépés.

WINDOWS készülék

1. A készüléken a WIFI bekapcsolása után elérhető (WIFI) hálózatok közül ki kell választani az „eduroam” nevűt;
2. Be kell írni az UniPass felhasználónevet és jelszót @drhe.hu végződéssel kiegészítve: - felhasználónévatdrhe [dot] hu - jelszó majd KAPCSOLÓDÁS/CSATLAKOZÁS/CONNECT. Mindezek után létrejön a csatlakozás és megtörténik az eduroam hálózatba a belépés.

Sikeres belépés után természetesen (mindhárom operációs rendszer esetében) a DRHE-n és más eduroam föderációhoz csatlakozott intézményben is elérhető lesz az eduroam hálózat az adott eszközön.