„Utak a megbékéléshez konfliktusban álló csoportok között.”

2016. április 20–24. között került megrendezésre Közép- és Kelet-Európa, illetve Hollandia teológiai karainak 10. nemzetközi konferenciája Révkomáromban, amelyen teológiánk négy oktatóból és két hallgatóból álló küldöttsége is részt vett. A Selye János Egyetem Református Teológiai Karának szervezésében megvalósuló konferencia témája: „Utak a megbékéléshez konfliktusban álló csoportok között.” (Roads to Reconciliation Between Groups in Conflict)

A konferencia kiváló lehetőség a tudósok és a hallgatók közötti eszmecserére, melynek alapját a tudományos előadások adják, illetve a személyes és szakmai kapcsolattartásra az európai teológiai karok között. Az eseményre Belgiumból, Csehországból, Hollandiából, Magyarországról, Romániából és Dél-Koreából is érkeztek előadók és résztvevők Szlovákiába.

Szerdától szombatig a közel harminc előadás során minden teológiai diszciplína (ószövetségi, újszövetségi, rendszeres, gyakorlati, ökumenikus és egyháztörténeti) igyekezett a megbékélés témáját körüljárni.

Oktatóink csütörtökön, pénteken és szombaton tartották meg idegen nyelvű előadásaikat. Csütörtökön két tanárunk is prezentált: Dr. Kókai Nagy Viktor: Mit jelent Pálnál a megbékélés, valamint Dr. Németh Áron: A „népek” tematika újraértelmezései a 72. zsoltárban. Pénteken Dr. Kustár Zoltán: ”Imádság háza – minden nép számára?” A prófétai üdvuniverzalizmussal való vita a Makkabeusok könyvében című előadását hallhattuk, szombaton pedig Dr. Hodossy- Takács Előd: Az idegenek integrációja – motívumok, módszerek és példák az Ószövetségből című előadásával kezdődött meg a nap.

Hallgatóként óriási élmény volt részt venni ezen a nemzetközi konferencián, mivel betekintést nyerhettünk a nemzetközi tudományos élet világába, megtapasztalhattuk egy ilyen jelentős esemény légkörét és színvonalas előadásokat hallhattunk. A komáromi házigazdák vendégszeretete és kedvessége mindvégig érezhető volt. Igazán meglepő volt számunkra az is, hogy milyen közvetlenek és nyitottak voltak a konferencia résztvevői, hiszen bárkivel szóba lehetett elegyedni, legyen az tanár vagy hallgató. Mivel a konferencia nyelve a német és az angol volt, ez a néhány nap remek lehetőséget adott nyelvtudásunk gyakorlására, fejlesztésére. A tudományos programok mellett pénteken délután alkalmunk nyílt megcsodálni Komárom nevezetességeit. Bejárhattuk a várat és elámulhattunk monumentalitásán, valamint a hangulatos kis utcákon sétálva ismerkedhettünk a történelmi jelentőségű várossal.

Visszaemlékezve erre a pár napra, elmondhatjuk, hogy felejthetetlen élményben volt részünk, amelyet ezúton is hálás szívvel köszönünk!

Dicső Melinda és Sebestyén Nóra

Hallgatóink konferencia-részvételét a Nemzeti Tehetségprogram NTP-HHTDK-15-0022 számú pályázatának keretében a Nemzeti Erőforrások Minisztériuma támogatta.