Hálásak vagyunk és azok is maradunk

A lelkész, a tanító és a népművelő könyvtáros is olyan hivatás, amelyben meg kell találni a biztos alapokat. Idén csaknem 100-an vették át jubileumi diplomájukat a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen. Az 50, 60, 65, 70 és 75 éve végzettek arany, gyémánt, vas, rubin és gránit diplomát kaptak.

„A tudományok hajléka, ifjú hallgatók formálója az egyetem” - emlékezett vissza Sepsy Károly. A lelkipásztor vas diplomát vehetett át. Legyetek büszkék a református kollégiumra, hogy ide jártatok – emelte ki a jubiláló.

„Nem kevés van mögöttünk” kezdte köszöntő szavait Gajdics Sándor, aki 1943-48 között tanult intézményben. „Abban az időkben borzalmas dolgok történtek, idézte fel a nehéz időket a 70 éve végzett pedagógus, kiemelve, hogy ezt csak a Kollégium falain kívül lehetett érezni, ugyanis a „tanárok vigyáztak ránk itt bent”. Gajdics Sándor szerint fontos, hogy a szakmát kiválóan megtanultuk, így alkalmasak lettünk arra a feladatra, amire az iskola felkészített minket. Hálásak vagyunk és azok is maradunk- tette hozzá.

A jubileumi diplomaosztón Kustár Zoltán a biztos alapokról beszélt, amelyre egy életet lehet építeni. „A lelkész, a tanító és a népművelő könyvtáros is olyan hivatás, amelyben meg kell találni a biztos alapokat. A lelkész megtalálja Jézus Krisztust, a tanító a tudás biztos alapjaira tanítja a gyerekeket, a népművelő könyvtáros pedig feltárja a nemzeti kultúra kincseit, segítenek igaz európai magyarnak megmaradni”- hangsúlyozta a rektor.

Kustár Zoltán beszélt arról is, hogy akik ezeket a hivatásokat választották, azoknak a sikereik mindig a mások sikerein keresztül méretnek le. A köszöntő végén az egyetem vezetője emlékeztetett arra is, hogy akik most veszik át diplomájukat mindannyian nehéz időben szerezték meg azt. Sorsot, nemzetet próbáló idők voltak 50, 60, 65, 70, és 75 évvel ezelőtt, amikor nem volt könnyű embernek maradni- zárta szavait Kustár Zoltán.