Érzékenyítő program az egyetemen

A szorgalmi időszak utolsó hetében a Fehér bot sportegyesület és a Testnevelési tanszék szervezésében az egyetem diáksága megismerhette a látássérült emberek közkedvelt sportját, a csörgőlabda sportágat.

Az érzékenyítő program egyrészt lehetőséget biztosított felismerni a segítő és segített szerepkörök jelentőségét, másrészt az aktív résztvevők testközelből tapasztalhatták meg a csörgőlabda sportág szépségeit, nehézségeit – mondta Pinczés Tamás. A testnevelési tanszék vezetője hozzátette: a hallgatók szemtakarót viseltek és csak a hallásukra hagyatkoztak, fejlesztve ezzel a térérzékelésüket. A feladat mentálisan fárasztó volt, de mégis lehetőséget biztosított arra, hogy a leendő pedagógusuk felhasználhassák ezen tapasztalataikat, amikor differenciált testnevelés órát tartanak – tette hozzá a szakember.

A csörgőlabda (vagy más néven goalball, góllabda) egy csapatsport vakoknak és látáskárosultaknak, a második világháborúban megvakult veteránoknak dolgozták ki. A csörgőlabdát kétszer három játékosból álló csapat játsza, legfeljebb három cserejátékossal. A játék teremsport, a pálya mérete 9x18m, amelyet kétfelé oszt a középvonal. A játék célja, hogy a csapatok gólt gurítsanak az ellenfélnek a kétszer tizenkét perces játékidőben, míalatt a szemben álló csapat ezt próbálja megakadályozni. A csörgőlabda kemény gumiból készül belsejében hangos csörgőkkel, hogy a labda mozgás közben hallható legyen.