A Magyar Tudomány Ünnepe 2017

A Debreceni Református Hittudományi Egyetem egész napos, változatos programokat nyújtó rendezvénnyel csatlakozik a Magyar Tudomány Ünnepe 2017 programsorozathoz.

A rendezvény címe: Reformáció az Arany-emlékév tükrében. Ember, művelődés és tudomány kapcsolatának változásai

Időpontja: 2017. november 30.

Helyszíne: A Debreceni Református Kollégium és Debrecen belvárosa

MEGHÍVÓ

A Debreceni Református Hittudományi Egyetem nevében szeretettel meghívjuk Önt 2017. november 30-án 11.00 órától REFORMÁCIÓ AZ ARANY-EMLÉKÉV TÜKRÉBEN. Ember, művelődés és tudomány kapcsolatának változásai címmel megrendezésre kerülő, DÍSZDOKTOR AVATÁSSAL egybekötött szimpóziumra és a kapcsolódó programokra.
Az egyetem díszdoktorrá avatja DR. BUZOGÁNY DEZSŐ református lelkipásztort, kolozsvári egyetemi tanárt.

Dr. Fazakas Sándor                              Dr. Kustár Zoltán
Doktori Tanács elnöke                         rektor

 

PROGRAM

Istentisztelet: Horsai Ede – egyetemi lelkész
Rektori megnyitó: Dr. Kustár Zoltán – rektor
Doktori Tanács határozati jelentése: Dr. Fazakas Sándor – a Doktori Tanács elnöke
Laudáció: Dr. Fekete Károly – püspök
Díszdoktori fogadalomtétel, oklevél átadása
Zenemű
Előadás: Az egyháztörténet-írás esélye: Dr. Buzogány Dezső – egyetemi tanár
Zárszó: Dr. Kustár Zoltán – rektor
Zenemű

A doktoravatás után szeretettel várjuk a Kistanácsteremben tartandó fogadásra. Részvételi szándékát kérjük, jelezze a rendezvenyatdrhe [dot] hu e-mail címen 2017. november 20-ig.

 

KAPCSOLÓDÓ PROGRAMOK

9.30 Könyvbemutató (I. emeleti zsibongó)

  • Kustár Zoltán: A protestáns Revideált újfordítású Biblia (RÚF 2014) ószövetségi részében végzett módosítások. Elvek, eredmények, tartalmi indoklások című kötetét bemutatja Dr. Németh Áron, egyetemi adjunktus.
  • Myung Yong Kim: Az Ohn teológia. Holisztikus teológia, A Koreai teológiai könyvtár című sorozat első kötetét bemutatja Dr. Bölcskei Gusztáv, egyetemi tanár.
  • Fazakas Sándor (szerk.): A protestáns etika kézikönyve című kötetet bemutatja a szerkesztő, egyetemi tanár.
  • Peter Stuhlmacher: Az Újszövetség bibliai teológiája I. Alapvetés. Jézustól Pálig című kötetét bemutatja Dr. Hanula Gergely, egyetemi tanár (PRTA).
  • Szűcs Ferenc (szerk.): Egyetemes és református. A Második Helvét Hitvallás mai üzenetei című kötetetét bemutatja Dr. Galsi Árpád, a Kálvin Kiadó igazgatója.

 

11.00–16.00 Könyvvásár a zsibongóban
14.00-14.40 Tárlatvezetés

Az Arany János emlékévhez kapcsolódóan a költő és a Kollégium kapcsolatának tárgyi emlékeit bemutató tárlatvezetés a DRK Könyvtártermében (2. emelet) kezdődik, melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk.

14.45-16.00 Városi séta

A Debreceni Református Hittudományi Egyetem 2017. november 30-án 14.00 órától a Reformáció az Arany-emlékév tükrében. Ember, művelődés és tudomány kapcsolatának változásai című szimpóziumához kapcsolódva tárlatvezetést és városi sétát szervez a szimpózium résztvevői számára.

14.00-tól az Arany János emlékévhez kapcsolódóan a költő és a Kollégium kapcsolatának tárgyi emlékeit bemutató tárlatvezetés kezdődik a DRK Könyvtártermében (2. emelet), melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk.
14. 40-től a reformációhoz és Arany Jánoshoz kötődő debreceni emlékhelyeket kereshetnek fel az érdeklődők. Gyülekezés a főbejáratnál. A város sétán való részvétel regisztrációhoz kötött, regisztrálni a délelőtt folyamán a Díszterem előtt lehet.

 

 


A szimpózium keretében, a Reformáció 500 éves jubileuma jegyében arra a kérdésre keressük a választ, hogy az egyes teológiai diszciplínák és szakterületek fejlődése, újabb témák megtalálása és kibontása számára milyen jelentősége van/volt a reformátori felismeréseknek, illetve a teológiai tudományművelés hogyan hatott vissza a művelődésre, az egyház és a társadalom életére. Különös jelentősége van annak, hogy az 500 éves jubileumra készülve azok a fontos reformátori források, szövegek, a melyek ezt a folyamatot meghatározták, most újabb magyar fordításban láttak napvilágot.

Ezért szimpóziumhoz könyvbemutató is kapcsolódik: bemutatásra kerülnek azok a kiadványok, amelyek egyrészt hozzáférhetővé teszik a primér, de új fordítású iratokat, másrészt bizonyítják a reformátori felismerések jelentősét a mai társadalmi élet, kultúra és művelődés számára (pl. protestáns etika, hitvallások jelentősége stb.)  A szimpózium keretében díszdoktoravatásra is sor kerül.

A Debreceni Református Kollégium Arany János egyik kitüntetett emlékezethelye. Az intézmény tudományos gyűjteményei unikális tárgyi hagyatékkal is rendelkeznek. Tudománynapi rendezvényünk részeként, a Petőfi Irodalmi Múzeum Arany vándorkiállítását ezekkel kiegészítve, tárlatvezetéssel mutatjuk be. Ezt követően egy séta során, a Kollégiumban és Debrecen belvárosában néhány jeles, a reformációhoz és Arany Jánoshoz egyaránt kötődő emlékhelyet keresünk fel.