Kép és Biblia konferencia

A DRHE Tudományos Diákköri Tanácsa 2017. február 17-én tartotta „Kép és Biblia” című konferenciáját, kapcsolódva a Szalay Lajos biblikus grafikáit bemutató debreceni kiállításhoz.

Az eseményen közel harminc fő vett részt, köztük egyetemünk hallgatói, oktatói, lelkipásztorok, valamint érdeklődők. A konferenciát megtisztelte Szalay Lajos unokahúga is, akinek személyes hangvételű hozzászólásai különösen is meggazdagították a rendezvényt.

Az öt előadás két blokkban hangzott el, délelőtt Németh Áron (DRHE) bibliai-teológiai nézőpontból, Kosinsky Richárd (KOGART) pedig művészettörténészként közelítette meg Szalay művészetét. A délutáni blokkot Vitéz Ferenc (DRHE) előadása nyitotta, melyben Szalay angyalábrázolásairól értekezett, majd Békési Sándor (KRE HTK) „grafikus-teológus” szólt a vonal felelősségéről. A konferenciát az esemény főszervezőjének, Kókai Nagy Viktornak (DRHE) a prezentációja zárta. Az előadásokhoz kapcsolódó kérdések és hozzászólások mentén intenzív diszkusszió is kibontakozhatott az egyes témák körül. A konferencia záróakkordjaként a résztvevők közösen átvonultak a MODEM-be és megtekintették a Szalay-kiállítást, továbbgondolva és kiértékelve a hallottakat.

A program megvalósulását az NTP-HHTDK-16-0055 pályázat keretében az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.

 

Németh Áron